4 juni 2012

Möte med UF-läraren Marie Henriksson


Elever driver företag på riktigt


Marie Henriksson, UF lärare på Kungsmadskolan i Växjö hjälper unga elever starta och driva egna företag, så kallade UF-företag. På dag X ställer företagen ut och i slutet av elevernas UF-år redovisar eleverna de som de gjort och sedan avvecklas företagen. 
- Överlag går företagen med vinst,  säger Marie Henriksson.

Ung Företagsamhet, eller ”UF” som det kallas, lanserades i Sverige år 1980 och har sina rötter i Amerika. UF tillåter unga elever att starta egna företag och driva dem själva under ett år.
Målet med att låta eleverna arbeta med UF-företag är att de ska lära sig att driva egna företag "på riktigt", säger Marie Henriksson, UF lärare på Kungsmadskolan i Växjö.

Foto: Anna Larsson. För caféverksamheten på dag-x mässan ansvarade några av Kungsmadskolans lärare och elever.

- När man ska börja startar man med att spåna på sin affärsidé och när man är klar kör man igång, fortsätter Henriksson. Alla nya företag behöver naturligtvis ett startkapital, vilket man får genom att sälja riskkapitalsedlar till intresserade eller kan man exempelvis sälja bullar för att få in pengar. Därefter skaffar man sig en rådgivare och en affärsidé skrivs. 
Dag X är ett samarbete mellan Ung Företagsamhet Kronoberg och Växjö kommun där diverse företagare ställer ut sina företag. Under mässan pågår även regionala mästerskapet i UF företagande.
- Dag X är den stora höjdpunkten, det är då man ställer ut sitt företag. Året avslutas med att en årsredovisning upprättas och därefter avvecklas företaget, säger Marie Henriksson.


Tipsen för att lyckas

- Ett bra tips för att få ett lyckat företag är att våga. Man ska tänka ”vad finns det för vardagsproblem och hur löser man dem”

- Att marknadsföra sitt företag är väldigt viktigt, syns inte ett företag så finns inte ett företag, säger Henriksson. Mitt bästa tips att marknadsföra på är att skriva en pressrelease och skicka till lämpliga tidningar, till exempel Smålandsposten. Detta är helt gratis liksom alla sociala medier.

Jag är intresserad av Ung Företagsamhet för att det är ett mycket bra koncept som ger möjlighet att arbeta praktiskt med det eleverna också läser teoretiskt. Att lära genom att göra helt enkelt, säger Henriksson. Som lärare är det fantastiskt att få vara med och se elevernas utvecklingsprocess under denna period, de växer så mycket, fortsätter Marie Henriksson. Att det även gör året roligare för alla inblandade gör ju inte saken sämre precis. 

- Alla UF-företag lämnar avtryck på ett eller ett annat sätt. Alla elever gör en kunskapsresa under sitt UF-år och beroende på elevens utgångsläge så är den olika lång. Det är som lärare en häftig process att följa, säger Henriksson. 

Text: Nicole Beltran

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar